A MINŐSÉGI GRILLEK, KÜLTÉRI KONYHÁK, KEMENCÉK ÁRÚHÁZA 

Blog

Gáznyomás szabályozó

Profigrill
Gáznyomás szabályozó

Vajon milyen nyomáscsökkentő, reduktor kell a gázos grillekhez, plancha grillhez, gázos teraszfűtő készülékhez? Ezt a kérdést próbáljuk meg körbejárni.

A kültéri gázgrillek legtöbbje propán vagy pébégáz palackról üzemeltethetőek.  Számtalan gázos kerti grill és barbecue megtalálható a piacon, azonban vásárláskor érdemes néhány dologra odafigyeli, hogy később ne járjunk úgy, hogy nincs megfelelő nyomáscsökkentő a grillhez, így nem tudjuk azt használni a magyar PB palackkal. Több külföldi gyártó nem a magyar palackokra méretezi a grillsütőt, hanem az EU-s normákra, így előfordulhat, hogy nem lesz megfelelő a hagyományos magyar nyomáscsökkentő.

Érdemes olyan gázgrill vásárolni, amelyhez már vásárláskor adják a megfelelő, magyar gázpalackhoz csatlakoztatható nyomáscsökkentőt, ezzel sok időt és pénz spórolhatunk meg. Ugyanis, egyáltalán nem olyan egyszerű dolog megtalálni a gázgrillhez kompatibis nyomáscsökkentőt.

Gáznyomás

A gáznyomáscsökkentő feladata a gázpalackban lévő magasabb értékű (2-5 bar) gáznyomás leredukálása a készülék számára előírt alacsonyabb értékre, ami jellemzően 30 (esetleg 29) vagy 50 mbar. Ellenőrizzük és hasonlítsuk össze a készülék adattábláján lévő nyomásértéket a nyomásszabályozón található értékkel. Ezeknek meg kell egyeznie! Ha ezek eltérnek, a készülék nem fog megfelelően működni. Ha a nyomásszabályozón feltüntetett érték alacsonyabb a készüléken lévő értéknél, a készülék teljesítménye nagy mértékben csökken. Fordított esetben a készülék égőjének lángja kicsaphat a készülékből és tüzet okozhat!  

Teljesítmény

A grillek és teraszfűtők esetében, a nyomásszabályozó teljesítménye jellemzően a 1,5-3 kg tartományba esik.

Csatlakozások

A  hagyományos nyomásszabályozó egyik oldala a gáztömlőhöz csatlakozik. Erre jellemzően két megoldás van: menetes és tömlővéges csatlakozás. Menetes csatlakozás esetén ellenőrizze, hogy a készülékhez biztosított vagy megvásárolt tömlő menetes vége passzol-e a nyomásszabályozó menetéhez, az rácsatlakoztatható -e. Figyelje arra, hogy ezek a csatlakozó menetek balos menetek és kúposon csatlakoznak, tömítés nem szükséges hozzájuk.

Tömlővéges csatlakozás esetén, ellenőrizze, hogy a nyomásszabályozó tömlővégének átmérője passzol-e a tömlőhöz, abba beledugható-e. Figyeljen arra is, hogy rögzítő (Abba) bilincsekre is szüksége lesz a csatlakoztatás rögzítéséhez. Ennek a tartozéknak is benne kell lennie a csatlakozó készletben.

A nyomásszabályozó másik csatlakozó vége homloktömítéssel csatlakozik a gázpalackhoz melynek menete balmenetes W21,8X1/14.

Az utóbbi időben egyes gázpalack forgalmazók úgynevezett gyorcsatlakozós gázpalackokkal és nyomásszabályozókkal is megjelentek a piacon. Ezek használata esetén, minden esetben forduljon kereskedőjéhez, ahol a készüléket vásárolta, vagy a gázforgalmazóhoz.

Összefoglalva azt javasoljuk, hogy minden esetben körültekintően járjon el gázos grill és teraszfűtő vásárlása esetén. Kerülje a külföldi internetes vásárlásokat, ahol nem országspicifikus termékeket árulnak, mert a későbbiekben a készülék csatlakoztatás problémás, drága és egyes esetekben megoldhatalan lesz.

A Profigrill minden gázgrillt és teraszfűtő készüléket nagyar szabványú nyomászabályzóval együtt , használatra készen ad át, csak a gázpalackot kell Önnek beszerezni!