A MINŐSÉGI GRILLEK, KÜLTÉRI KONYHÁK, KEMENCÉK ÁRÚHÁZA 

Blog

Tippek grillezéshez

Profigrill
Tippek grillezéshez

A grillezés a nyári időszak egyik legnépszerűbb tevékenysége, azonban nem mindig egyszerű elérni a tökéletes végeredményt. Ha azonban betartasz néhány általános tippet, akkor biztosan nem fogsz csalódni az ízletes és tökéletesen sütött ételekben.

1. Mire ügyeljünk, mielőtt elkezdjük a grillpartit?
Mielőtt belevágunk a kerti parti szervezésébe, érdemes számba venni a vendégek eltérő étkezési szokásait, nehogy egy érzékeny gyomrú embert erős, fűszeres sültekkel traktáljunk. Az italok hűtéséről sem szabad megfeledkeznünk: a benzinkutak némelyikénél kapható nagy zsákokban jégkocka, koktéljég néven.

2. Mire ügyeljünk a húsok sütésekor?
Ha többfajta húst sütünk, ajánlatos az ízhatások fokozása céljából nem csak egyfajtát sütni egy időben. Fontos még, hogy a sütnivalókat akkor tegyük a grillrácsra, ha a faszén már nem lángol, hanem parázslik. Nem elfelejtendő az sem, hogy ne sértsük meg a húsok felületét, mert így az ízletes lé kifolyhat belőlük. Intenzívebb ízeket kapunk, ha közvetlenül a sütés előtt még egyszer megfűszerezzük a húsokat. Valamint az olajban pácolt húsokat sütés előtt jól csöpögtessük le, hogy ne kapjon lángra a faszén.

3. Hogyan grillezzünk halat?
A halat ajánlatos már az előző nap befűszerezni, mustározni, olajjal, vagy vajjal megkenni, mert így porhanyósabbra sül. A grillezett halban ugyanúgy megmaradnak a vitaminok, nyomelemek és ízanyagok is. A grillezésre szánt halat ne szurkáljuk meg, mert különben a sütésnél az értékes levek kifolynak. Ezért a forgatás ne villával, hanem húsforgatóval történjen.
Sütés közben időnként kenjük meg olajjal a halat, hogy ne ragadjon a rosthoz. Csak amikor készre sült, azután sózzuk meg. Ha valaki szeretné, akkor sütés előtt sűrű, párhuzamos bevagdosással, bemetszéssel tudja szálkátlanítani a halat. Amikor kész az étel kenjük be a fűszeres vajjal, vagy tehetünk rá egy kis pikáns szószt.

4. Hogyan fűszerezzünk?
A leszeletelt hús mindkét oldalát sózzuk be, de csak az egyik oldalát fűszerezzük, mert amikor a rostrácsra tesszük az ízesített résznek felülre, kell kerülnie, így ugyanis nem hullik a parázsba az értékes fűszer. Aranyszabály, hogy a fűszer sose nyomja el az ételek sajátos alap ízét, hanem fokozza, emelje ki ezeket. A rostélyon sülő húsokat kenegessük fűszeres olajjal, vagy használjunk rozmaringot, esetleg majoránnát.

5. Grillezés közben kenegethetjük-e a húsokat?
Természetesen igen. Különféle ízes olajokkal, vagy akár italokkal is. Egyedi ízeket kaphatunk, ha például whiskyvel, rummal vagy sörrel kenjük be őket. Az ínyencek készíthetnek fűszerseprűt is: kössünk egy kisebb csokrot citromfűből, rozmaringból, és kakukkfűből. Ezt mártogassuk az olajban, s kenegessük meg vele a húsokat.