A MINŐSÉGI GRILLEK, KÜLTÉRI KONYHÁK, KEMENCÉK ÁRÚHÁZA 

Blog

Pizza tészta készítés

Profigrill
Pizza tészta készítés

A kemencében sütött nápolyi pizza egy dél-olasz sajátosság, ami ott alakult ki, és ott hagyományos. Olaszország különböző részein különböző módon is sütik a pizzát. Hogy is kezdődik? Természetesen így: liszt, víz, só, kovász vagy élesztő. És más semmi nem szükséges a tésztához. Lássuk most azokat a pontokat, amit fontos kiemelni a pizza tészta készítésekor, hogy a végeredmény az a jó állagú, roppanós pizza legyen, amibe olyan jó beleharapni.

Olasz pizzatészta recept- 24 órás

 Hozzávalók (7 buci/ pizzához):

  • 20 dkg pizza liszt
  • 80 dkg finomliszt
  • 6 dl víz
  • szárított élesztő - 3 gr
  • só - 20 gr
  • extra szűz olívaolaj – 20 cl

Elkészítése

A liszteket egy tálban összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a szárított élesztőt, lassan hozzáadjuk a vizet. Ezt alaposan összegyúrjuk, hogy a keverék magába szívja a vizet. Utána hozzáadjuk a sót és ismét összegyúrjuk. Végül az olajat és azt is gyúrjuk bele. A tésztát kinyújtjuk és beletesszük a pizza dobozba, majd 12 órára hűtőbe tesszük keleszteni. 12 óra letelte után, 7 db egyenként 225 gr -os tésztagolyót készítünk, és még 5-6 óra hosszára visszatesszük a hűtőbe. Ekkor kivesszük a tésztát a hűtőből, és szobahőmérsékleten kelesztjük 5-6 óra hosszát.

Az ilyen típusú tészták teljes kelesztési ideje 24 óra. A hűtőben eltöltött első 12 óra után kihúzzuk a tésztát, tésztagolyókat formázunk, majd ismét visszatesszük a hűtőbe további 5/6 órára. A fennmaradó órákat a hűtőből kivéve a kelesztés befejezésére használjuk. A kovász második részénél mindig figyelembe kell vennünk a külső hőmérsékletet. Nyáron a tészta több órát tölt a hűtőben, míg télen a tésztagolyók is több időt lehetnek szobahőmérsékleten. Ezért a kelesztés második részének 12 órája a külső hőmérséklet függvényében változhat.